Gastronomi i Köpenhamn

Köpenhamn är ett gastronomiskt magnetfält och Michelinstjärnorna faller tätt över de många stjärnkockarna som Rene Redzepi (Noma), Rasmus Kofoed (Geranium) och Nicolai Nørregaard (Kadeau), som utmanar sina kreativa talanger på stadens många matställen. Utbudet av fantastiska och nytänkande gourmetrestauranger i Köpenhamn ökar lavinartat, med möjligheter för gastronomiska upplevelser i båda ändarna av prisskalan.

Här har vi samlat några av våra egna favoriter inom dansk gastronomi. Naturligtvis kvalitetstestade av oss själva. Behöver du hjälp med bordsbeställning på något av nedanstående matställen i Köpenhamn? Kontakta oss på concierge.nyhavn@arp-hansen.dk.


Fine dining

Bornholmspojkarna på Kadeau i Christianshavn har med sin jordnära gästfrihet uppnått något helt speciellt med sin restaurang som belönats med hela två Michelinstjärnor. Med sina egna ord ”odlar, plockar, sparar, serverar och älskar de Bornholm”. Det är kärleken till stället som gör att kvällens resa genom 20 rätter går rakt in i hjärtat. Rätterna är vackra, nyskapande och har ofta en tydlig anknytning till naturen – kanske också en av faktorerna som gör att man förflyttas till en annan plats, kanske Bornholm.


Comfort food

Vacker, ärlig och elegant italiensk mat på läckra råvaror. Inredningen går i rå stil och betjäningen är avspänd men uppmärksam. Inga pizzor men fantastisk pasta. Som något helt extraordinärt för Köpenhamn håller Barabba köket öppet ända till kl. 02.00 de flesta dagar.

Kødbyen har blivit ett av Köpenhamns hetaste ställen för matställen och barer. De vitkalkade slaktarbutikerna har tagits över av ambitiösa restauranger och stämningen är helt unik. Gourmetrestaurangen Gorilla ligger helt klart i täten, och som gäst blir man utsatt för ett bombardemang av små rätter med massor av smak. Borden står tätt ihop och det är oftast ganska fullt, vilket skapar den speciella Kødbyen-stämningen.

And now for something completely different – som en fräsch avstickare från den nordiska gastronomin serverar Llama skarpa, moderna rätter inspirerade av det latinamerikanska köket. Stämningen är alltid hög på Llama, och bakom det nattklubbsaktiga stället står självaste Bjarke Ingels Group (BIG-architecs). Llama är också helt klart ett ställe man har lust att hänga kvar på efter middagen. När kvällens sista efterrätter serveras startar helgens DJ festen, och i baren skakas härliga latinamerikanska cocktails.


Lunch

Restaurant Carl Nielsen

Besök restaurangens webbplats

Traditionella danska smørrebrød med en modern twist. Allt lagat från grunden med de bästa råvaror och massor av kärlek. Ägaren och värdinnan Lis ger gästerna ett varmt välkomnande och tar hand om dem på bästa sätt i denna vackra gamla fastighet där den danske kompositören Carl Nielsen en gång bodde. På menyn fins tre av Carl Nielsen signaturrätter med inspiration från kompositörens verk.

Union Kitchen är ett mysigt matställe att hänga på alla tider på dagen. På morgonen serverar de frukost för alla smaker, från ett löskokt ägg till deras Hangover Burger. Som lunchrestaurang får du uppleva en härlig blandning av kaffedrickare och hungriga lunchgäster, och på kvällen tar deras berömda ”Balls” över menyn. Här serveras meatballs/köttbullar i otaliga versioner. Under sommarhelgerna är stället packat till sent på kvällen med vin- och cocktaildrickare. Ett avslappnat matställe i Köpenhamn med massor av liv och charm.

Det här opretentiösa taco-ståndet i Torvehallerne bjuder på något väldigt speciellt. Bakom den enorma granitmorteln i den lilla vagnen står Nomas före detta efterrättschef Rosio Sanchez och mal den bästa mexikanska majsen till sin tortilladeg. Glöm allt vad texmex heter – här serveras du den mest autentiska och välsmakande tortillan utanför Mexiko. Med en kombotallrik (tre olika tortillor) i ena handen och en kryddig Michelada (mexikansk öldryck) i den andra under bar himmel är det alltid en härlig sommarkväll i Torvehallerne.


Barer

Vinbaren tillhörande den ambitiösa restaurangen Nærvær är en plats för stora vinupplevelser i bekvämt mjuka stolar med vacker utsikt. Maten, små lätta snacks, kommer från samma kök , som skickar restaurangens gäster på gastronomiska (och ekonomiska) himlafärder. Tar ni in flera olika snacks samtidigt som ni avnjuter det goda vinet, kan ni absolut bli behagligt mätta. Turen hem till hotellet går över den vackra innerhamnsbron som snudd på går från dörr till dörr.

Nebbiolo är såklart en italiensk vinbar som bygger på ägarens förkärlek för just nebbiolo-druvan. De serverar goda viner i alla prisklasser, och under de timmar då kvällssolen förvandlar Store Strandstræde till en gyllengul oas möter Piemonte Köpenhamn mitt på den långa träbänken utanför vinbaren Nebbiolo.


Ska vi boka bord åt dig?

Om du hittade en favorit bland ovanstående restauranger i Köpenhamn så hjälper vi dig gärna med att beställa bord. Mejla oss på: concierge.nyhavn@arp-hansen.dk med datum och antal gäster så ser vi till att (om så är möjligt) ett bord står klart för dig. Hänvisa eventuellt till den här sidan, så kan vi hjälpa dig på bästa möjliga sätt när du väljer restaurang.

Vi önskar dig en mängd härliga gourmetupplevelser när du besöker dessa restauranger i Köpenhamn och smakar på dansk gastronomi när den är som bäst. Mycket nöje!

Få upp till 10 % rabat som STAY&SAVE-medlem. Läs mer om alla förmåner