Amalienborg Slot och slottspark

Upplev Amalienborg Slot och den vackra slottsparken i hjärtat av Köpenhamn. Amalienborg är kungafamiljens officiella huvudresidens och ett centralt verk i dansk byggnadskonst.

Förutom att du kan njuta av den vackra arkitekturen och det imponerande byggnadsverket utifrån är det också möjligt att komma in och se insidan av slottet. Läs vår spännande guide till ditt besök här på sidan.

Amalienborg Slot

Amalienborg Slot är kungafamiljens huvudresidens och det består av fyra barockpalats som omger det åttkantiga torget, Amalienborg Slotsplads, vars mitt pryds av en ryttarstaty av Frederik V.

Det är också här på Amalienborg Slotsplads som det danska folket firar kungahusets bemärkelsedagar. När den danska kungafamiljen stiger ut för att vinka till folket på Amalienborgs balkonger möts de av en stor folksamling på torget utanför.

Vem bor på Amalienborg?

Amalienborg Slot består av totalt fyra identiska palats och den danska kungafamiljen bor i tre av dessa.

Palatsen heter:

  • Christian IX:s palats
  • Christian VIII:s palats
  • Christian VII:s palats
  • Frederik VIII:s palats

Christian IX:s palats

Var bor drottningen på Amalienborg? Palatset är drottning Magrethes officiella residens under vintermånaderna medan hon under våren och sommarmånaderna bor på Fredensborg Slot på Nordsjälland.

Christian VIII:s palats

Prins Joachim och prinsessan Marie bor i palatset med sina familjer när de är i Danmark. När prinsessan Benedikte är i Danmark bor även hon i Christian VIII:s palats.

Det är också i detta palats som du hittar Amalienborgmuseet, som du också kan läsa mer om längre ner på sidan.

Christian VII:s palats

Palatset används bland annat till offentliga rundturer och det är också i det här palatset som drottning Margrethe håller sin årliga nyårsmottagning och taffel.

Frederik VIII:s palats

I det här palatset bor kronprinsparet med sina fyra barn: Prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine.

Amalienborg Museum

Amalienborgmuseet ligger i Christian VIII:s palats. På museet kan du bland annat se:

  • Kungarnas arbetsrum
  • Fabergékammaren
  • Trädgårdssalong
  • Matrummet

Det går också att få en rundtur i de fasta utställningarna på Amalienborg Museum. Biljetter till rundturer måste oftast bokas i god tid före besöket.

Vaktavlösning på Amalienborg

På slottet kan du uppleva Den Kongelige Livgardes vaktavlösning, en tradition som har ägt rum sedan 1794.

När är det vaktavlösning på Amalienborg Slot?

Vaktavlösningen äger rum varje dag klockan 12.00. Den tar cirka 45 minuter.

Klockan 11.27 marscherar Den Kongelige Livgarde från kasernerna på Gothersgade vid Rosenborgs slott ned till Amalienborg Slotsplads, där vaktavlösningen därefter äger rum klockan 12.00. Vaktavlösningen lockar alltid många åskådare och det är definitivt värt att uppleva om du är i närheten av slottet.

Amaliehaven

Du hittar Amaliehaven mellan Amalienborg och Köpenhamns hamn. Amaliehaven är en vacker oas mitt i det pulserande Köpenhamn.

I parken kan du bland annat slå dig ner på en bänk och njuta av blomsterprakten med blommor i alla former och färger, medan ljudet av fontänens porlande vatten nästan får dig att glömma att du befinner dig mitt i en storstad.

I Amaliehaven kan du också njuta av utsikten över Köpenhamns hamn. På andra sidan tornar Operan upp sig majestätiskt. Om du tittar tillbaka mot Amalienborg ser du även Marmorkirken torna upp sig över taken.

Fler frågor och svar om slottet

När byggdes Amalienborg?

Amalienborg byggdes på 1750-talet. De fyra palats som slottet består av idag uppfördes ursprungligen till fyra höga adelsmän, men övertogs senare av kungafamiljen.

Var ligger Amalienborg?

Amalienborg har adressen: Slotsplads 5, 1257 Köpenhamn K.

Hur många kvadratmeter är Amalienborg?

De fyra palatsen har tillsammans en yta på cirka 26 500 kvadratmeter.

Bed & Bubbles – lyxig hotellvistelse

Funderar du på en hotellövernattning i samband med ditt besök på Amalienborg Slot? Mysiga och exklusiva 71 Nyhavn Hotel ligger bara tio minuters promenad från slottet.

När du bokar en övernattning på hotellet kan du till exempel välja vårt Bed & Bubbels-paket, där du förutom en natt i delat dubbelrum med läcker frukost även får en flaska cava vid ankomsten till hotellet.

Andra upplevelser nära Amalienborg

Få bra erbjudanden i din inkorg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar våra fantastiska erbjudanden och möjligheten att spara mycket pengar på din nästa hotellvistelse.

Läs mer om erbjudanden

Få upp till 10 % rabat som STAY&SAVE-medlem. Läs mer om alla förmåner