Gastronomi i Köpenhamn

Köpenhamn är ett gastronomiskt magnetfält och Michelinstjärnorna faller tätt över de många stjärnkockarna som Rene Redzepi (Noma), Rasmus Kofoed (Geranium), Kristian Baumann (180) och Nicolai Nørregaard (Kadeau), som utvecklar sina kreativa talanger på stadens många matställen. Utbudet av fantastiska och nytänkande gourmetrestauranger i Köpenhamn ökar lavinartat, med möjligheter för gastronomiska upplevelser i båda ändarna av prisskalan.

Här har vi samlat några av våra egna favoriter inom dansk gastronomi. Naturligtvis kvalitetstestade av oss själva. Behöver du hjälp med bordsbeställning på något av nedanstående matställen i Köpenhamn? Kontakta oss på concierge.nyhavn@arp-hansen.dk.


Bra restauranger i Köpenhamn

Barr

I det vackra packhuset, där Noma tidigare höll till, serverar Thorsten Schmidt eleganta tolkningar av Nordeuropas klassiska rätter. Navnet Barr, ett gammalt danskt ord för korn, avslöjar restaurangens stora passion för fantastisk öl. Maten är skarp och kreativ och servicen är påpasslig men avspänd. Perfekt både för den större middagen eller för ett par smårätter till ett glas spännande öl från lokala mikrobryggerier.

Restaurationen

Restaurationen är den klassiska restaurangupplevelsen när den är som bäst. Lis och Bo Jacobsen bjuder in till ett vackert dukat bord med Royal Copenhagen, och den stolta och noggranna personalen serverar god och modern dansk mat. Ost serveras självklart från en vagn. Restaurationen träffar mitt i prick mellan det klassiska och moderna, vilket ger en stilren men avslappnad och lugn känsla.

Geist

Restaurang Geist är en fantastisk, modern matupplevelse. Bo Bech serverar vad vi tycker är några av de vackraste, enkla rätterna, ofta bara med två-tre ingredienser, men lyckas verkligen att skapa spänning i smak och estetik. Menyn har många små rätter som man kan beställa en åt gången tills man inte kan äta mer. Man får verkligen wow för pengarna på restaurang Geist i Köpenhamn, och den stilrena inredningen med dämpad belysning och pulserande bakgrundsmusik skapar en mycket speciell atmosfär som ger något extra till Köpenhamn. Tips: Platserna i matbaren runt det enorma, öppna köket har utsikt över en fascinerande koreograferad tillagning av er mat.

Amass

Placeringen av restaurang Amass ute på Refshaleøen ger möjlighet för en äventyrlig ankomst från sjön med hamnbussen. Vid hamnbussens ändhållplats följer man en smal betongstig till restaurangens stora köksträdgård och två blossande bål. Här har Nomas före detta kökschef Matt Orlando skapat en vacker gourmetrestaurang med massor av modern stämning och värme. Maten är nyskapande och avancerad med stort fokus på råvarornas ursprung och hållbarhet. En stor estetisk upplevelse och gastronomi i en prisklass precis under Michelinrestaurangerna.

Kadeau

Bornholmspojkarna på Kadeau i Christianshavn har med sin jordnära gästfrihet uppnått något helt speciellt med sin restaurang som belönats med hela två Michelinstjärnor. Med sina egna ord "odlar, plockar, sparar, serverar och älskar de Bornholm". Det är kärleken till stället som gör att kvällens resa genom 20 rätter går rakt in i hjärtat. Rätterna är vackra, nyskapande och har ofta en tydlig anknytning till naturen – kanske också en av faktorerna som gör att man förflyttas till en annan plats, kanske Bornholm.

Studio

En Michelinrestaurang med stort fokus på goda smaker. Rätterna är nyskapande och knivskarpa, men kökschefen Torsten Vildgaards utgångspunkt är god smak framför teknik och dogmer. Den populära gourmetrestaurangen ligger i The Standard, ett moderniserat tullhus med tre restauranger och en fantastisk jazzklubb som ligger precis på andra sidan av Nyhavn från hotellet.

Koefoed

Koefoed tar avstamp på Bornholm och berättar en riktigt bra historia med det de gör. Väggarna i gourmetrestaurangen är dekorerade med vackra bilder från Bornholm och av de grisar de föder upp på ön med stor kärlek. Maten är välsmakande, modern och vackert upplagd. Vinmenyn är enorm och avslöjar ägarens stora kärlek till gamla och mycket gamla bordeauxviner.

Llama

And now for something completely different – som en fräsch avstickare från den nordiska gastronomin serverar Llama skarpa, moderna rätter inspirerade av det latinamerikanska köket. Stämningen är alltid hög på Llama, och bakom det nattklubbsaktiga stället står självaste Bjarke Ingels Group (BIG-architecs). Llama är också helt klart ett ställe man har lust att hänga kvar på efter middagen. När kvällens sista efterrätter serveras startar helgens DJ festen, och i baren skakas härliga latinamerikanska cocktails.

Hummer

Köpenhamn har fått sin första hummerrestaurang, och vi har sådan tur att den ligger precis runt hörnet från hotellet. En gourmetrestaurang med namnet HUMMER, som självklart serverar hummer i långa banor och i många versioner. Hummer särskiljer sig från andra restauranger i Nyhavn på ett fräscht sätt. För det första serverar de inte fatöl. Istället ligger fokus på huvudpersonen hummern och dess bästa vän champagnen.

Union Kitchen

Union Kitchen är ett mysigt matställe att hänga på alla tider på dagen. På morgonen serverar de frukost för alla smaker, från ett löskokt ägg till deras Hangover Burger. Som lunchrestaurang får du uppleva en härlig blandning av kaffedrickare och hungriga lunchgäster, och på kvällen tar deras berömda "Balls" över menyn. Här serveras meatballs/köttbullar i otaliga versioner. Under sommarhelgerna är stället packat till sent på kvällen med vin- och cocktaildrickare. Ett avslappnat matställe i Köpenhamn med massor av liv och charm.

Barabba

Vacker, ärlig och elegant italiensk mat med riktigt läckra råvaror. Inredningen går i rå stil och betjäningen är avspänd men uppmärksam. Inga pizzor men fantastisk pasta. Som något helt extraordinärt för Köpenhamn har Barabba köket igång ända till kl. 02.00 de flesta dagar.

Gorilla

Kødbyen har blivit ett av Köpenhamns hetaste ställen för matställen och barer. De vitkalkade slaktarbutikerna har tagits över av ambitiösa restauranger och stämningen är helt unik. Gourmetrestaurangen Gorilla ligger helt klart i täten, och som gäst blir man utsatt för ett bombardemang av små rätter med massor av smak. Borden står tätt ihop och det är oftast ganska fullt, vilket skapar den speciella Kødbyen-stämningen.

Nærvær Vinbar

Vinbaren tillhörande den ambitiösa restaurangen Nærvær är en plats för stora vinupplevelser i bekvämt mjuka stolar med vacker utsikt. Maten, små lätta snacks, kommer från samma kök som skickar restaurangens gäster på gastronomiska (och ekonomiska) himlafärder. Tar ni in flera olika snacks samtidigt som ni avnjuter det goda vinet, kan ni absolut bli behagligt mätta. Turen hem till hotellet går över den vackra innerhamnsbron som snudd på går från dörr till dörr.

The Corner – restaurant 108

108 heter en Michelinbelönad restaurang och i hörnet av denna döljer sig ett fantastiskt kafé. Här hittar du Köpenhamns mest kreativa wienerbröd, utsökt kaffe och enastående gott vin.  Kaféet serverar enkla och lättare anrättningar från morgon till kväll. Ett perfekt ställe att stanna till på när ni är på väg till Christianshavn eller Refshaleøen.

Bistro Royal

Bistro Royal i Köpenhamn rekommenderar vi för gäster som vill ha en enkel och snabb måltid av god kvalitet. En enkel meny med några biffar och ett par fiskrätter, snabb betjäning och livlig stämning är Bistro Royals succékoncept. Du hittar den utmärkta biff- och gourmetrestaurangen med dansk gastronomi på Kongens Nytorv, nära 71 Nyhavn Hotel.

Hija de Sanchez

Hija de Sanchez

Det här opretentiösa taco-ståndet i Torvehallerne bjuder på något väldigt speciellt. Bakom den enorma granitmorteln i den lilla vagnen står Nomas före detta efterrättschef Rosio Sanchez och mal den bästa mexikanska majsen till sin tortilladeg. Glöm allt vad texmex heter – här serveras du den mest autentiska och välsmakande tortillan utanför Mexiko. Med en kombotallrik (tre olika tortillor) i ena handen och en kryddig Michelada (mexikansk öldryck) i den andra under bar himmel är det alltid en härlig sommarkväll i Torvehallerne.

Balderdash

Sällan upplever man ett så hjärtligt värdskap som när man kliver in genom dörren till Geoffrey Canilaos cocktailbar Balderdash. Det är ingen tillfällighet att det står "Hygge" i neon ovanför dörren. Men det är inte bara mys, för gänget bakom baren är mycket seriösa vad gäller deras hantverk, och de serverar några av Köpenhamns bäst blandade cocktails. Om du hänger i baren eller sitter vid den öppna spisen på undervåningen kommer du garanterat få en väldigt mysig kväll.

Nebbiolo

Nebbiolo är såklart en italiensk vinbar som bygger på ägarens förkärlek för just nebbiolo-druvan. De serverar goda viner i alla prisklasser, och under de timmar då kvällssolen förvandlar Store Strandstræde till en gyllengul oas möter Piemonte Köpenhamn mitt på den långa träbänken utanför vinbaren Nebbiolo.


Ska vi boka bord åt dig?

Om du hittade en favorit bland ovanstående i Köpenhamn så hjälper vi dig gärna med att beställa bord. Mejla oss på: concierge.nyhavn@arp-hansen.dk med datum och antal gäster så ser vi till att ett bord står klart för dig (om det är möjligt). Hänvisa eventuellt till den här sidan, så kan vi hjälpa dig på bästa möjliga sätt när du väljer restaurang.


Vi önskar dig en mängd härliga gourmetupplevelser när du besöker dessa restauranger i Köpenhamn och smakar på dansk gastronomi när den är som bäst. Mycket nöje!